Solution for: Old Man of the Lake

Answer Table

1. B, E, F IN ANY ORDER 3. B, E, F IN ANY ORDER
2. B, E, F IN ANY ORDER

Follow us on Facebook

 Found a mistake? Let us know!

 Share this Practice Test

Advertisement

Exam Review

Old Man of the Lake

Small, localised enterprises are becoming ever-more imaginative in identifying opportunities to boost tourism for their areas. A more unusual attraction is the Old Man of the Lake, which is the name given to a 9-metre-tall tree stump that has been bobbing vertically in Oregon's Crater Lake since at least 1896. For over one hundred years, it has been largely ignored but recently it has become a must-see item on the list of lake attractions. Since January 2012, tour boats regularly include the Old Man on their sightseeing trips around the lake.

At the waterline, the stump is about 60 centimetres in diameter, and the exposed part stands approximately 120 centimetres above the surface of the water. Over the years, the stump has been bleached white by the elements. The exposed end of the floating tree is splintered and worn but wide and buoyant enough to support a person’s weight.

Observations indicated that the Old Man of Crater Lake travels quite extensively, and sometimes with surprising rapidity. Since it can be seen virtually anywhere on the lake, boat pilots commonly communicate its position to each other as a general matter of safety.

 

Explanation in detail (by Chigozie Ikeh):

Keywords in question

Similar words in passage

  1. It is a drifting piece of wood.

 which is the name given to a 9-metre-tall tree stump that has been bobbing vertically

  • The keywords ’piece of wood ‘ is similar to tree stump mentioned in the second sentence of the 1st paragraph  .

  • Take a look at the 2nd sentence ,the word drifting is similar in meaning to bobbing vertically.


  • The correct answer is B<It is a drifting piece of wood>

Keywords in question

Similar words in passage

  1.  It can quickly move about the lake.

Travels quite extensively, and sometimes with surprising rapidity

  • The keyword ‘quickly’ in the question is  mentioned in the 1st sentence in the last paragraph.

  • Take a look at the 1st sentence in the 3rd paragraph travels quite extensively is same as move about.

  • The correct answer is e<  It can quickly move about the lake >

Keywords in question

Similar words in passage

  1. It can be a danger to boat users.

 Since it can be seen virtually anywhere on the lake, boat pilots commonly communicate its position to each other as a general matter of safety

  • The  keyword ‘danger’ is not  directly stated in the passage but the last sentence in the 3rd paragraph mentioned’ safety’ which has the closest relationship to the question.

  • The correct answer is F< It can be a danger to boat users >

   


Questions 1-3

Which THREE of the following statements true of the Old Man of the Lake according to the passage?

A It has been a tourist attraction for decades.

B It is a drifting piece of wood.

C It is close to the edge of Crater Lake.

D It is owned by a local businessman.

E It can quickly move about the lake.

F It can be a danger to boat users.

G It is too small for someone to stand on.
1. Answer: B, E, F IN ANY ORDER    Locate
2. Answer: B, E, F IN ANY ORDER    Locate
3. Answer: B, E, F IN ANY ORDER    Locate

 

Other Tests

Advertisement